راه های افزایش اعتماد به نفس - 5 راهبرد برای ایجاد اعتماد به نفس

راه های افزایش اعتماد به نفس - 5 راهبرد برای ایجاد اعتماد به نفس

  • ایثار علیزاده
  • ۳ سال پیش
  • ۴ دقیقه مطالعه
  • ۸۶۹

تقریبا برای همه پیش می آید که به توانایی های خود اعتماد نداشته باشند.

اعتماد به نفس این طور تعریف میشود: داشتن حس اعتماد نسبت به توانایی ها، خصوصیات و عملکرد و نیز قضاوت های خود. اعتماد به نفس یک فاکتور بسیار مهم در سلامت کلی و البته سلامت روانی می باشد. داشتن سطح سالمی از اعتماد به نفس می تواند به شما کمک کند که فردی موفق در زندگی شخصی و حرفه ای تان باشید.

مزایای اعتماد به نفس

وقتی که شما به خودتان اعتماد داشته باشید، بیشتر تمایل به انجام کار های جدید دارید. چه بخواهید برای یک ترفیع در اداره و یا کار ساده ای مثل کلاس آشپزی ثبت نام کنید، باور داشتن به خودتان کلید موفقیت و ادامه دادن است.

هنگامی که به خودتان باور داشته باشید، قادر خواهید بود که توانایی های خود را صرف انجام کاری که میخواهید انجام دهید میکنید. به جای اینکه انرژی تان را صرف نگرانی و شک کردن در مورد لیاقت خود، میتوانید انرژی خود را صرف تلاش کردن برای هدفتان کنید. بنابراین، در کل وقتی که به خودتان باور دارید عملکرد بهتری خواهید داشت.

برای مثال، اگر در مورد یک ارائه که پیش رو دارید، به خود باور داشته باشید، روی پیامی که میخواهید به مخاطبانتان برسانید تمرکز خواهید داشت. اما اگر به خودتان اعتماد نداشته باشید، احتمالا نگران هستید که هیچ کس به شما گوش نمیدهد. در این حالت شما سعی میکنید که هر طور شده تمرکز داشته باشید، اما درعوض دچار اشتباهاتی در حرف زدن میشوید و این باعث میشود که فکر کنید شما یک سخنران و ارائه دهنده خوب نیستید.

اعتماد به نفس

خوشبختانه راه های زیادی وجود دارد که بتوانید با انجام آنها اعتماد به نفس خود را بالا ببرید. چه در داشتن اعتماد به نفس در یک زمینه خاص مشکل داشته باشید، و یا اینکه کلا در مورد همه چیز اینطور باشید، این راهبرد ها میتوانند به شما کمک کنند.

خودتان را با دیگران مقایسه نکنید

مقایسه کردن کار درستی نیست؛ خواه از لحاط ظاهری خود را با دوستانتان مقایسه کنید، و خواه از لحاظ درآمد یا موارد دیگر. در مطالعه ای که در سال 2018 در مورد شخصیت ها و تفاوت های فردی انجام شد، مشخص شد که بین حس غبطه خوردن به دیگران و اینکه در مورد خودتان چه احساسی دارید رابطه وجود دارد.

محققان دریافته اند که کسانی که بیشتر خود را با دیگران مقایسه میکردند، بیشتر احساس غبطه و یا حسادت داشته اند و هر چه این حسادت و غبطه بیشتر بود، آن افراد حس بدتری راجع به خود داشتند.

در زمان هایی که لیاقت، دارایی ها، مهارت ها، دستاورد ها و شهرت خود را با دیگران مقایسه میکنید دقت کنید. فکر کردن در مورد اینکه دیگران از شما بهتر اند و یا اینکه بیشتر از شما دارند، اعتمادی را که شما به خودتان دارید را دچار فرسایش خواهد کرد. هنگامی که میخواهید خودتان را مقایسه کنید، به خودتان یادآوری کنید که این کار هیچ کمکی به شما نخواهد کرد. هر کس در زندگی در حال دویدن در مسیر خودش است، اما زندگی یک مسابقه نیست.

از بدن خود مراقبت کنید

داشتن حس اعتماد به نفس، در حالی که از بدن خود به خوبی مراقبت نکرده  و به سلامت جسمی خود اهمیتی نمیدهید، دشوار است. عدم خواب کافی، رژیم غذایی نامناسب و نداشتن ورزش منظم، برای سلامت کلی شما هزینه بردار خواهد بود. مطالعات مختلف ثابت کرده اند که داشتن فعالیت فیزیکی تاثیرات مثبتی روی اعتماد به نفس دارد.

در مطالعه ای که در سال 2016 در زمینه بیماری های اعصاب و روان انجام شد، مشخص شد که فعالیت فیزیکی منظم باعث میشود که تصورتان در مورد بدنتان بهتر باشد، و این تصور مثبت باعث افزایش اعتماد به نفس میشود.

اهمیت دادن به بدنتان را یکی از اولویت هایتان قرار دهید. وقتی که حس خوبی در مورد حالت فیزیکی خود داشته باشید، طبعا به دنبال آن اعتماد به نفس بیشتری خواهید داشت.

علاقه به خودتان را تمرین کنید

علاقه به خود یعنی با خودتان خوب رفتار کنید. مخصوصا وقتی که اشتباهی مرتکب میشوید، یا با شکستی مواجه میشوید. خشن صحبت کردن با خودتان باعث نمیشود که بهتر عمل کنید. در واقع مطالعات نشان داده اند که برعکس، این رفتار تاثیری منفی روی عملکردتان دارد.

در سال 2009 مطالعه ای در مجله personality منتشر شد که نشان میداد داشتن علاقه به خود، اعتماد به نفس بیشتری را به دنبال دارد. حتی اگر آنطوری که انتظار داشتید عمل نکردید، اینطور فکر نکنید که: «من یک احمقم» و یا اینکه «همه چیز رو خراب کردم». در عوض به این فکر  کنید که همه گاهی اوقات مرتکب اشتباه میشوند و یا کاری را خراب میکنند.

به جای اینکه خود را سرزنش کنید، سعی کنید طوری با خودتان حرف بزنید که با یک دوست صمیمی حرف میزنید. به خودتان یاداوری کنید که هیچکس کامل نیست.

تردید در خود را بپذیرید

گاهی اوقات افراد انجام بعضی کار ها –مثل دعوت کردن کسی به ملاقات و یا یک قرار کاری- را به تعویق می اندازند، تا زمانی که بیشتر احساس اعتماد به نفس داشته باشند. اما گاهی بهترین راه برای به دست آوردن اعتماد به نفس، انجام دادن آن کار است.

تمرین کنید که با ترس هایی که از عدم اعتماد به نفس منشا میگیرند روبرو شوید. حتی اگر نگران این هستید که گند بزنید، باز هم پیش بروید.

البته این موضوع به این معنا نیست که نباید تمرین داشته باشید. اگر یک سخنرانی پیش رو دارید، در مقابل خانواده و یا دوستانتان تمرین کنید تا کمی به خوتان اعتماد کنید.

پذیرفتن شک به خود، البته در حد کمی، میتواند به شما کمک کند که عملکرد بهتری داشته باشید. در سال 2010 مقاله ای در مورد روانشناسی ورزش و تمرین منتشر شد و نشان می داد که ورزشکارانی که در حد کمی به خود شک دارند، نسبت به آنهایی که 100% ب خود مطمئن بودند عملکرد بهتری داشتند.

تجربه های رفتاری به دست بیاورید

وقتی که مغزتان به شما میگوید هیچ ربطی ندارد که در یک جمع صحبت کنید و یا بدنتان در حدی نیست که بخواهید ورزش کنید، به یاد داشته باشید که افکار شما همواره درست و دقیق نیستند و گاهی بهترین راه حل برای کنار آمدن با این منفی بافی ها، به چالش کشیدن آنها است.

سعی کنید کار هایی را که مغزتان میگوید که شما نمیتوانید را انجام دهید. به خودتان بگویید که این فقط یک تجربه است و ببینید که نتیجه چه میشود. احتمالا میفهمید که کمی نگرانی و اضطراب و یا چند اشتباه کوچک، به حدی که فکر میکردید بد نیست و هر باری که پیش میروید اعتماد به نفس بیشتری خواهید داشت.

سخن آخر

همه با عدم اعتماد به نفس در مواقع مختلف درگیری هستند. اما اگر این اعتماد به نفس در کار، زندگی اجنماعی و یا تحصیلتان اختلال ایجاد کرده است، سعی کنید که از یک روانشناس مناسب کمک بگیرید. گاهی عدم اعتماد به نفس ناشی از یک مشکل بزرگتر، مثل یک آسیب روحی در گذشته است و یا گاهی هم ناشی از یک مشکل ذهنی باشد.

علاوه بر این ممکن است بعضی افراد اعتماد به نفس بیش از حد هم داشته باشند که باز هم خارج از وضعیت سلامتی است. اگر بیش از حد به خود اطمینان داشته باشید، ممکن است گاهی اقدامات مناسبی را که لازم است را انجام ندهید. داشتن اطمینان بیش از حد ممکن است باعث شود که دست از مطالعه بکشید، یا فگر کنید که برای بعضی کار ها نیازی به تمرین ندارید و این باعث شود که آمادگی لازم را کسب نکنید. داشتن سطح سالمی از اعتماد به نفس، برای اینکه بهترین عملکرد را داشته باشید ضروری است.

لطفا توجه کنید که ثبت نظر باید مطابق با قوانین نشر آداروک باشد.